Gebruik gemeentegrond: Stationsbuurt, Heilige Geest en De Vennen aan de beurt

In gemeente Deurne gebruiken inwoners grond van de gemeente, bijvoorbeeld als extra stukje voor hun tuin. Inwoners weten niet altijd dat dit stukje grond van de gemeente is. Met andere inwoners zijn er afspraken gemaakt over het gebruiken van gemeentegrond. Bijvoorbeeld: doordat inwoners de grond gekocht hebben, huren of dat er andere afspraken gemaakt zijn. De gemeente gaat het gebruik van gemeentegrond voor alle inwoners regelen.

Na Sint Jozefparochie nu Stationsbuurt, Heilige Geest en De Vennen aan de beurt

De kadastrale kaart is op een recente luchtfoto gelegd. Daarop lijkt het alsof ongeveer 1200 huishoudens gebruikmaken van grond van de gemeente. Samen met deze inwoners zoeken we uit of dit inderdaad het geval is. We nodigen de inwoners waarvan we denken dat zij gebruikmaken van gemeentegrond uit de Stationsbuurt, Heilige Geest en De Vennen uit voor een informatiebijeenkomst. Vervolgens ontvangen zij een brief over hun persoonlijke situatie. Daarin nodigen we hen uit om een afspraak te plannen. Tijdens deze afspraak bekijken en bespreken we hun persoonlijke situatie.

Dit is waarom we het gebruik van gemeentegrond gaan regelen

Met sommige inwoners zijn er wel afspraken en bij andere niet. Dat is niet eerlijk. Door met alle inwoners afspraken over het gebruiken van gemeentegrond te maken, behandelen we iedereen gelijk. Daarnaast is er voor veel stukken grond een vaste bestemming of zijn er plannen met bepaalde stukken grond. Denk bijvoorbeeld aan: het bevorderen van biodiversiteit, ervoor zorgen dat wateroverlast beperkt wordt, het onderhoud van kabels en leidingen of in het kader van verkeersveiligheid. Ook zijn we als gemeente verplicht om onze eigendommen te beschermen. Door het grondgebruik te regelen, voldoen we aan deze plicht.

Zo gaan we het gebruik van gemeentegrond regelen

De meeste inwoners kunnen de strook grond kopen. Een klein aantal kan het stuk grond huren. Er is ook een groep inwoners die de strook grond vrij maken moeten en terug in gebruik moeten geven aan de gemeente.