Wat is er veranderd

Regels zijn nodig om activiteiten in het drukke Nederland in goede banen te leiden. Gaandeweg is een wirwar aan regels gegroeid waardoor initiatieven soms moeilijk van de grond komen. De Omgevingswet stimuleert innovatie en de overgang naar een duurzame samenleving. Daarbij krijgt samenwerking tussen inwoners/ondernemers en gemeente een belangrijke rol.

Voor wie geldt de Omgevingswet?

Voor iedereen die iets wil gaan veranderen in de leefomgeving.

Belangrijkste veranderingen

Regels worden overzichtelijker, begrijpelijker en eenvoudiger

De Omgevingswet komt in de plaats van tientallen wetten en regelingen. Het wordt voor inwoners en ondernemers overzichtelijker en begrijpelijker wat er kan en mag.

Alle regels online bij elkaar op één plek

De Omgevingswet vervangt een hoop wetten en regelingen. Alle regels staan straks samen online op één plek: het digitale Omgevingsloket.

Procedure gaat sneller

Door eenvoudigere regels gaan procedures sneller. De meeste vergunningaanvragen worden straks binnen acht weken beantwoord. Nu is dat nog vaak 26 weken.

Procedure wordt efficiënter

De tijdwinst komt ook door veranderingen in de vergunningprocedure. Eerder dan nu wordt gekeken of een plan wel kans van slagen heeft. Specialisten kijken wat er moet gebeuren om het initiatief mogelijk te maken. Ook werken in de procedure alle betrokkenen samen.

Positieve samenwerking

De gemeente wil graag samenwerken met iedereen die een plan heeft dat positief bijdraagt aan Deurne. Maar tegelijk ook zorgen voor kwaliteit, veiligheid en leefbaarheid van de leefomgeving. 

Participatie

De uitdagingen voor Nederland (en Deurne) zijn groot. Denk aan woningbouw, verduurzaming landbouw, bereikbaarheid, buitengebied, natuurbehoud en op peil houden voorzieningen. Ze zijn te groot en te ingewikkeld voor de overheid alleen. Door met alle betrokkenen samen te werken, kunnen wij de uitdagingen oppakken (= participatie).

Samenwerken voor de omgevingsvisie van de gemeente Deurne

De Omgevingswet verplicht de gemeente om een visie voor het hele grondgebied op te stellen. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties gaat deze omgevingsvisie over hoe Deurne er in de toekomst uit moet gaan zien. 

Samenwerken om een vergunning aan te vragen

De Omgevingswet verplicht iedereen die iets in de leefomgeving wil gaan veranderen, daarover eerst met de omgeving in gesprek te gaan. Om mogelijke bezwaren op te halen en daar rekening mee te houden in het definitieve plan. Bij de beoordeling van de aanvraag door de gemeente wordt meegenomen of dat contact er is geweest.

Samen oplossingen zoeken

Natuurlijk blijft de overheid op leefbaarheid en veiligheid letten. Maar de gemeente gaat vergunningaanvragen niet alleen meer vanuit de regels beoordelen. Er zal als gevolg van de Omgevingswet ook worden gelet op de doelen van een plan. Om samen te zoeken naar oplossingen waar Deurne iets aan heeft.

Het bouwtoezicht gaat ook veranderen

Tegelijk met de Omgevingswet treedt ook de Wet Kwaliteitsborging Bouwen (Wkb) op 1 januari 2024 in werking. Dit is belangrijk voor aannemers, architecten, burgers die willen (ver-)bouwen en een initiatief hebben en anderen die bij bouw betrokken zijn. Zij worden hier nog over geïnformeerd. Op de website van Rijksoverheid leest u meer over de Wet Kwaliteitsborging Bouwen.