Samenwerken aan toekomstbestendige huishoudelijke ondersteuning

De samenleving vergrijst en mensen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Daardoor stijgt de vraag naar huishoudelijke ondersteuning en ook de kosten. Tegelijkertijd staat de uitvoering en de kwaliteit van huishoudelijke ondersteuning onder druk vanwege een tekort aan personeel. Er dreigt een situatie te ontstaan waarin niet iedereen meer geholpen kan worden en beschikbare hulp verdeeld moet worden. Het is hoognodig om de huishoudelijke ondersteuning anders te organiseren.

De gemeente Deurne wil - samen met de andere Peelgemeenten – met alle betrokkenen een plan maken voor toekomstbestendige huishoudelijke ondersteuning. Met toekomstbestendig bedoelen we: een plan dat ook in de toekomst uitvoerbaar blijft.

Inwoners mogen meedenken, meepraten én meebeslissen

Het nieuwe plan voor huishoudelijke ondersteuning komt op een nieuwe, vernieuwende manier tot stand. Het vernieuwende is, dat je als inwoner of als organisatie mag meedenken én meebeslissen over hoe het anders – of beter – moet met huishoudelijke ondersteuning. Iedereen die zich betrokken voelt of iets vindt van huishoudelijke ondersteuning, mag meedoen! 

Karen de Jong van het Instituut voor Gedragen Besluiten is betrokken als onafhankelijk procesbegeleider en legt uit hoe dit in zijn werk gaat:

“Wil je een bijdrage leveren aan het nieuwe plan voor huishoudelijke ondersteuning? Je bent van harte welkom om je aan te melden. Meld je ook gerust aan als je nog twijfelt. Tijdens de voorbereidende gesprekken kun je altijd nog besluiten om toch niet mee te doen. 

Na de voorbereidende gesprekken, organiseren we een plandag. Als je mee wilt doen aan de plandag, dan is een voorbereidend gesprek verplicht. We hopen op die dag veel mensen vanuit verschillende invalshoeken te mogen verwelkomen.

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • mensen die huishoudelijke ondersteuning ontvangen;
  • mantelzorgers, familie, vrienden en buren;
  • mensen die huishoudelijke ondersteuning verlenen;
  • vertegenwoordigers van zorgaanbieders;
  • werknemers van zorgaanbieders;
  • iedereen die zich op een of andere manier betrokken voelt.

Al die mensen gaan tijdens de plandag samen aan de slag om, onder begeleiding, een plan te maken waar ze allemaal mee kunnen leven. We noemen dat: besluiten op basis van consent: als je geen zwaarwegende bezwaren hebt tegen de oplossingen in het plan, dan stellen we het vast.  Dat gaat niet vanzelf. Maar tot op heden is het wel steeds gelukt. Ik heb namelijk al een aantal plandagen mogen begeleiden en met positief resultaat kunnen afsluiten.“

De rol van de gemeenteraad

Het is gebruikelijk dat de gemeenteraad een besluit neemt over nieuw beleid. Bij deze manier van werken is dat anders. De gemeenteraad bepaalt van tevoren de kaders en geeft daarmee aan welke speelruimte er is voor het plan. Daarna zet de gemeenteraad een stap achteruit om de samenleving aan het woord te laten. Voldoet het plan aan de kaders, dan wordt het ongewijzigd overgenomen en uitgevoerd. Het Algemeen Bestuur van de Gemeenschappelijke Regeling bepaalt - namens de vijf gemeenteraden - dan alleen nog of het nieuwe beleid binnen de kaders past.

Meer informatie?

Wil je meer lezen of jezelf aanmelden? Kijk dan eens op www.ikbesluitmee.nl/peelgemeenten. Daar kun je je ook opgeven voor een voorbereidend gesprek. Die gesprekken vinden plaats in december 2024 en januari en februari 2025.

Voor meer informatie kun je ook contact opnemen Karen de Jong, procesbegeleider vanuit het Instituut voor Gedragen Besluiten: karendejong@ikbesluitmee.nl of 06 - 22 52 03 21.