Planschade, vergoeding aanvragen

Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024 is de regelgeving over planschade gewijzigd. Het begrip ‘planschade’ is verdwenen, nu spreken we over nadeelcompensatie. 

Overgangsrecht oude planschaderegeling

De oude planschaderegeling blijft tot en met 1 januari 2029 wél gelden in de volgende gevallen: 

  • Op de schade die is veroorzaakt door een bestemmingsplan dat is vastgesteld vóór 1 januari 2024 
  • Op de schade die is veroorzaakt door een bestemmingsplan dat als ontwerp ter inzage is gelegd vóór 1 januari 2024 
  • Op de schade die is veroorzaakt door een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan die van kracht is geworden vóór 1 januari 2024 
  • Op de schade die is veroorzaakt door een omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan die is aangevraagd vóór 1 januari 2024 

Informatie over de oude planschaderegeling

Vergoeding bij planschade 

Planschade bestaat uit waardevermindering van uw onroerende zaak of vermindering van uw inkomen als gevolg van besluiten op het gebied van de ruimtelijke ordening. Meestal gaat het om schade als gevolg van een herziening van een bestemmingsplan. Of als gevolg van een verleende omgevingsvergunning voor bouwen of voor planologisch strijdig gebruik, waarbij afgeweken wordt van het geldende bestemmingsplan. 

Wie bepaalt uw planschade, en hoe?

Een onafhankelijk en deskundig adviseur stelt vast of sprake is van een situatie waaruit planschade is ontstaan. Dat doet hij door het oorspronkelijke planologische besluit te vergelijken met het besluit dat de schade heeft veroorzaakt. Blijkt uit de vergelijking dat de waarde van uw onroerende zaak is verminderd of uw inkomen is gedaald, dan is sprake van planschade. De adviseur adviseert vervolgens over de hoogte van de waardedaling of inkomensderving. 

Welk deel van uw schade vergoeden wij niet?

Er geldt in ieder geval een eigen risico van ten minste 2% van uw inkomen (wanneer de schade bestaat uit inkomensverlies) of van de waarde van uw onroerende zaak (wanneer de schade heeft geleid tot waardevermindering).

Ook kan sprake zijn van bepaalde omstandigheden waarvan de risico’s voor uw rekening dienen te blijven. Bijvoorbeeld omdat u op het moment van de aankoop van uw onroerende zaak had kunnen weten dat de planologische situatie zou gaan veranderen. 

Aanvragen planschadevergoeding

Gebruik het formulier bij Pdf-documenten om een vergoeding aan te vragen. Doe dit binnen 5 jaar nadat de oorzaak van de schade onherroepelijk is geworden. 

  • Vul het formulier in en stuur het op.
  • U krijgt van ons een ontvangstbevestiging.  
  • Betaal het drempelbedrag op tijd. 

Toelichting drempelbedrag

In de ontvangstbevestiging die u van ons krijgt vragen we u voor een bepaalde datum een drempelbedrag van € 300,- te betalen. Alleen wanneer het bedrag op tijd betaald is nemen wij uw aanvraag inhoudelijk in behandeling.

Hoelang duurt het?

  • De procedure voor een tegemoetkoming duurt gemiddeld 1 tot 1,5 jaar.
  • Als u het niet eens met het besluit, kunt u bezwaar maken.

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het team Ruimte Ontwikkeling via telefoonnummer 0493-38 77 11 of stuur een mail naar info@deurne.nl

Heeft u gevonden wat u zocht?