Overlijden, aangifte

Als iemand is overleden, dan wordt dit doorgegeven bij de gemeente waarin de persoon is overleden. Dit geldt ook voor een doodgeboren kindje.

De begrafenis of crematie moet plaatsvinden binnen 6 werkdagen na het overlijden. Er moet vooraf wel een aangifte van overlijden zijn gedaan. Na de aangifte van overlijden verstrekt de gemeente een verlof tot begraven of cremeren aan de uitvaartondernemer.

Wilt u als nabestaande weten wat u verder allemaal moet regelen? Ga dan naar de website van de rijksoverheid.

Aangifte van overlijden door uitvaartondernemer

Meestal verzorgt een uitvaartondernemer de overlijdensaangifte namens de nabestaanden. Als uitvaartondernemer doet u dit digitaal met eHerkenning of persoonlijk bij de gemeente.

U doet binnen 6 dagen na het overlijden aangifte bij de gemeente. Een begrafenis of crematie moet namelijk uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden plaatsvinden.

Direct regelen

eHerkenningAangifte van overlijden door uitvaartondernemer

Er is sprake van lijkvinding als de plaats of de dag van het overlijden onbekend of onzeker zijn (artikel 1:19f lid 2 BW). In dit geval vult u dit formulier in: ‘Aangifte van lijkvinding door uitvaartondernemer’ .

(Heeft u een probleem/storing bij het invullen van de aangifte? Stuur dan een screenprint van de foutmelding naar: info@deurne.nl met uw contactgegevens. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op).

Doet u de aangifte tijdens het weekend of op een nationale feestdag? Dan nemen wij deze de eerstvolgende werkdag in behandeling.

Documenten die u in de aangifte moet uploaden

  • bij een overlijden op een natuurlijk manier: verklaring van natuurlijk overlijden (van een schouwarts)
  • bij een overlijden op een niet natuurlijke manier: verklaring van niet natuurlijk overlijden (van een schouwarts) en een verklaring van geen bezwaar voor de begrafenis of crematie (van de officier van justitie)
  • als de begrafenis of crematie moet worden uitgesteld (na de 6e werkdag vanaf het overlijden): een vergunning getekend door een geneeskundige

In te leveren bij de gemeente:

  • B-enveloppe voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het formulier van de arts over de oorzaak van het overlijden. Dit formulier kunt u rechtstreeks digitaal inleveren bij het CBS.

Termijnen voor een uitvaart

  • U mag de overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren.
  • Wilt u de overledene eerder begraven of cremeren? Dan heeft u toestemming van de officier van justitie en van de burgemeester nodig.
  • Wilt u de overledene later begraven of cremeren? Dan heeft u alleen toestemming van de burgemeester nodig.

Overlijden in het buitenland

  • Is iemand in tijdens een bezoek aan het buitenland overleden? Medewerkers van de ambassade of het consulaat kunnen u helpen.
  • U kunt ook bellen naar +31 247 247 247 (lokaal tarief) of twitteren met het 24/7 BZ Contactcenter van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Geef het overlijden ook door bij de woonplaats van de overledene. U heeft een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar de persoon is overleden. U kunt hiervoor contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Is er in het land waar u bent geen Nederlandse diplomatieke post? Dan kunt u naar de ambassade gaan van een ander EU-land. Of vraag hulp bij uw reisorganisatie of lokale politie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Kosten overlijdensakte

Een uittreksel van de overlijdensakte kost € 16,60.

Afspraak maken

Kunt u op korte termijn niet terecht? Bel dan met een medewerker van het team Publiekszaken en Dienstverlening op telefoonnummer 0493-38 77 11.

Afspraak maken voor overlijdensaangifte

Wilt u als uitvaartondernemer digitaal een overlijden melden bij de gemeente?

U heeft e-Herkenning nodig (met SMS controle). Gebruikt u nog geen e-Herkenning? Op de website www.eherkenning.nl staat hierover meer informatie. 

Stuur de contactgegevens van uw bedrijf en aangever naar publiekszaken@deurne.nl

  • De contactgegevens van de onderneming:
    • KvK nummer en bedrijfsnaam volgens het KvK van de uitvaartondernemer
  • De contactgegevens van de medewerker die namens uw bedrijf de digitale aangifte mag doen:
    • BSN-nummer medewerker
    • Voor- en achternaam medewerker
    • Telefoonnummer en email medewerker

Heeft u gevonden wat u zocht?