Oplaadpalen voor elektrische auto's

Gemeente Deurne is een voorstander van elektrisch rijden. Daarom willen we dat elektrische auto's in Deurne altijd binnen een straal van 300 meter kunnen opladen. Iedereen met een laadpas kan de openbare oplaadpalen gebruiken.

Overzicht oplaadpunten in Deurne

Bekijk via onderstaande link waar oplaadpalen staan in Deurne.

Overzicht oplaadpunten in gemeente Deurne

Parkeren en laadpalen

Gebruik van laadpalen

Het parkeervak bij een oplaadpaal is gereserveerd voor het opladen van een elektrische auto. Dit betekent dat u er alleen mag parkeren als u er uw auto oplaadt.

Staat de laadpaal in een betaald-parkerengebied of in een vergunningsgebied, dan geldt dat óók voor het parkeervak bij de laadpaal: u moet betalen voor het parkeren of hebt een parkeervergunning nodig. Bij fout parkeren of fout gebruik van de laadpaal kan de gemeente een boete uitdelen.

Heeft u geen elektrische auto? Dan mag u niet bij een laadpaal parkeren.

Handhaving

De politie en de toezichthouders van de gemeente handhaven strenger op het parkeren van elektrische voertuigen. Heeft u een klacht over foutief gebruik van de parkeerplekken en laadpalen neem dan contact op met de gemeente of politie DAS.

Hoe werkt het?

Aanvragen

Als u een laadpaal voor uw elektrische auto aan wilt vragen, kunt u dat doen via de website van Vattenfall. Hier vindt u ook meer informatie over elektrisch rijden.

Aanvraag publieke laadpaal

En dan?

  • Vattenfall bepaalt een plek en kijkt hiervoor naar de technische haalbaarheid, of de plek goed zichtbaar is en hoeveel andere laadpalen er al in de buurt staan.
  • Vattenfall geeft de beste plek aan ons door. Wij nemen een verkeersbesluit en maken dit bekend via deze website.
  • Buurtbewoners hebben 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen dit verkeersbesluit.
  • Als alles akkoord is, gaat de netbeheerder aan de slag. Binnen 18 weken sluit hij het net aan voor de laadpaal.
  • Vattenfall plaatst de laadpaal zodra de aansluiting er is.

Wat zijn de kosten?

Aan de plaatsing van een laadpaal zijn voor u geen kosten verbonden. De plaatsing wordt gerealiseerd door een samenwerking tussen de gemeente, provincie Noord-Brabant en Vattenfall. Aan het opladen van de auto bij de laadpaal zijn wel kosten verbonden. Hiervoor schaft u zelf een laadpas aan bij een provider. Via internet kunt u de kosten en voorwaarden van abonnementen en providers vergelijken.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Er komt geen laadpaal als u de mogelijkheid heeft om op uw eigen terrein (zoals een oprit) een laadpunt te plaatsen.
  • Als u in een appartementencomplex woont waar een eigen parkeerterrein aanwezig is, schaf dan zelf een oplaadpaal aan. Dit regelt u samen met de Vereniging van Eigenaren.
  • Staat er binnen een straal van 300 meter rond uw huis een openbare laadpaal? Dan kan alleen een extra laadpaal worden geplaatst als de al aanwezige laadpalen vaak bezet zijn. In dat geval doet u een aanvraag zoals hierboven beschreven. Wij beoordelen of de laadpalen zo vaak bezet zijn, dat het nodig is om een nieuwe te plaatsen.

Mag ik een eigen laadpaal op openbare grond plaatsen?

Nee, het leggen van een kabel over de openbare grond of trottoir is volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden. Dit vanwege de gevaren die het kan opleveren voor anderen. Ook als u hierbij een kabelmat zou gebruiken.

Laadpas

Op de website laadpas.net vindt u een objectief vergelijk van verschillende aanbieders van een laadpas. Dit kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor een laadpas.

Heeft u gevonden wat u zocht?