Onderzoek mestvergisting
De afgelopen maanden zocht Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente het antwoord op de vraag of groen of biogas uit mestvergisting een serieuze alternatieve energiebron is voor een duurzamer Deurne. De resultaten van dit onderzoek hebben invloed op de lokale warmtetransitie en de gebiedsgerichte koersen in het buitengebied.
Zo werd het onderzoek uitgevoerd
Om antwoord te krijgen op de vraag of groen of biogas uit mestvergisting een serieuze alternatieve energiebron is binnen een duurzamer Deurne, keek Royal HaskoningDHV naar verschillende deelonderwerpen: kansen voor de warmtetransitie, kansen voor de lokale economie, positieve en negatieve consequenties voor de omgeving, bijdrage aan milieu- en klimaatdoelen en juridische zaken. Het onderzoek is uitgevoerd door middel van deskstudy, een deelstudie door ZLTO, een enquête onder inwoners en interviews met een brede groep stakeholders.
Onderstaande stakeholders heeft Royal HaskoningDHV gesproken:
- Vereniging Stop de Stank
- Werkgroep Behoud de Peel
- GGD
- ZLTO-afdeling Peel
- Energie Poort Peelland
- Mens Dier en Peel
- Gemeente Gemert-Bakel
- Metropool Regio Eindhoven
- Interne stakeholders gemeente Deurne (leefomgeving en sociaal domein)
- De Brabantse Milieu Federatie
- Enexis
- Omgevingsdienst Zuidoost Brabant
- Provincie Brabant (MER mest- landbouw en warmtetransitie
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
De belangrijkste resultaten
Voor de lokale warmtetransitie lijkt groengas uit mestvergisting weinig toegevoegde waarde te hebben. Dit komt door grote concurrentiedruk vanuit andere sectoren waardoor groengas uit mestvergisting voor inwoners onbetaalbaar wordt.
De vraag naar groengas vanuit bijvoorbeeld de industrie en transportsector blijft groot. Royal HaskoningDHV ziet voor verschillende vormen van mestvergisting de volgende kansen en belemmeringen:
- Voor grote agrarische ondernemers is grootschalige mestvergisting financieel aantrekkelijk. Dit staat op gespannen voet met de landbouwtransitie en kan mogelijk verdere intensivering in de hand werken.
- Grootschalige co-vergisting, waarin ook andere producten dan mest worden vergist, wordt gezien als problematisch en kan mogelijk negatieve effecten hebben op de gezondheid van omwonenden. Deze conclusie komt voort uit onder anderen: de publieke opinie, reële risico’s op fraude, consequenties voor de omgeving en conflicten met flankerend beleid.
- Voor kleinere ondernemers is groengas uit mestvergisting economisch onaantrekkelijk. Voor hen is het opwekken van biogas in combinatie met een warmte krachtkoppeling voor gebruik in de eigen onderneming een optie.
- Mono-mestvergisting binnen een coöperatie van agrarische ondernemers met verschillende groottes is een mogelijke relevante optie.
Dit gaat de gemeente nu doen
Voor de lokale warmtetransitie moet de gemeente op zoek naar aan alternatief voor groengas, omdat dit geen betaalbaar aardgasvrij alternatief blijkt te zijn voor inwoners. Daarnaast neemt de gemeente de onderzoeksresultaten mee in de gebiedsgerichte koersen die onderdeel zijn van de omgevingsvisie. In samenhang met andere opgaven, zoals gezondheid, kwaliteit leefomgeving en de landbouwtransitie, moet dan blijken of bepaalde vormen van mestvergisting mogelijk zijn in specifieke gebieden. Daarnaast speelt landelijk- en provinciaalbeleid een cruciale rol in wat wel en niet mogelijk gaat zijn aan mestvergisting.
Onderzoeksrapport
Download hier het volledige onderzoeksrapport.