Nieuwe locatie voor Perifere Detailhandel Deurne

In april 2021 heeft de gemeenteraad van Deurne de Retailvisie vastgesteld. Hierin heeft de gemeenteraad de wens geuit perifere detailhandelvestigingen (PDV) in Deurne te willen concentreren op één locatie. Perifere detailhandelsvestigingen zijn winkels die moeilijk inpasbaar zijn in bestaande winkelgebieden omdat ze veel ruimte innemen, goed bereikbaar willen zijn en veel bevoorrading behoeven. Voorbeelden hiervan zijn winkels als tuincentra, woninginrichting en bouwmarkten. In de gemeenteraadsvergadering van 28 maart 2023 heeft de gemeenteraad ingestemd met een voorkeurslocatie als concentratielocatie voor PDV aan de Helmondsingel in Deurne.

Aanbod nu versnipperd

Op dit moment heeft Deurne verspreid over de bestaande bedrijventerreinen en in en nabij woonwijken perifere detailhandelsvestigingen. Het aanbod is hierdoor momenteel erg versnipperd. Uit overleggen met detailhandelsondernemers is vanuit de ondernemers een meerwaarde aangegeven om op een goed bereikbare en zichtbare locatie PDV te concentreren.

Als deze PDV op een locatie geconcentreerd zijn, versterken ze elkaar en hebben met elkaar een grotere aantrekkende werking voor winkelend publiek. Dit past ook bij de verzorgingsfunctie van de kern Deurne voor de omliggende dorpen. Daarnaast nemen deze winkels op hun huidige locaties veel ruimte in beslag en hebben een grote verkeersaanzuigende werking. Verplaatsing van deze winkels uit deze gebieden zou de leefbaarheid binnen de wijken te verbeteren en tegelijkertijd mogelijkheden bieden aan andere ruimtelijke ontwikkelingen. Vrijkomende locaties op de bedrijventerreinen bieden ruimte voor nieuwe of andere bedrijfsactiviteiten.

Citaat Wethouder Tom Oomen:

In Deurne willen we graag kansen bieden aan onze ondernemers om te versterken en te groeien, terwijl we tegelijkertijd het centrum en onze dorpskernen leefbaar en vitaal willen houden. Met de concentratie van deze grote detailhandelswinkels op een goed bereikbare en zichtbare locatie, slaan we twee vliegen in één klap.

Locatie

De voorkeurslocatie betreft een gebied ter hoogte van de Helmondsingel, in het gebied dat globaal wordt begrensd door de Schalkertweg aan de noordzijde, de Strijpsebaan aan de westzijde en de Helmondsingel aan de zuidzijde.

Kaartje met voorkeurslocatie

Waarom is gekozen voor deze locatie?

In de Retailvisie heeft de gemeenteraad randvoorwaarden bepaald, waaraan een potentiële concentratielocatie voor PDV moet voldoen:

  • goede bereikbaarheid
  • goede verkeersafwikkeling
  • goede zichtlocatie

Verder is het uitgangspunt dat alleen detailhandel wordt toegestaan die naar aard en omvang niet passend is binnen het centrum. Hiervoor geldt een ondergrens van 1.000 m2 winkelvloeroppervlak. Verder is bij nader onderzoek vastgesteld dat markttechnisch gezien bij de schaal van Deurne een gebied van 5,5 tot 6 ha (inclusief openbare ruimte, ontsluitingswegen, parkeren) als ideaal wordt gezien.

Na een uitgebreid onderzoek kwam de locatie aan de Helmondsingel als best voorstelbare en haalbare optie uit de bus. Deze locatie voldoet aan de gestelde voorwaarden. De locatie is bijvoorbeeld goed bereikbaar, is goed zichtbaar vanaf de N270 (Helmondsingel) en biedt voldoende ruimte.

Gesprekken met belanghebbenden

De raad is met de voorkeurslocatie aan de Helmondsingel akkoord gegaan. De volgende stap is nu dat de gemeente voor deze locatie een concreet haalbaarheidsonderzoek gaat uitvoeren. Dit betekent dat er gesprekken gaan komen met ondernemers, grondeigenaren, omwonenden en andere belanghebbenden (provincie, regio). Daarnaast zal worden gekeken naar financiële haalbaarheid en naar de stedenbouwkundige en ruimtelijke inpasbaarheid. Als het onderzoek is afgerond, wordt een concreet plan aan de gemeenteraad voorgelegd. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dit precies zal plaatsvinden.

Citaat Wethouder Tom Oomen:

In gesprekken met ondernemers is al eerder door hen de wens geuit om te kunnen 
concentreren op een goede locatie. Nu een locatiekeuze is gemaakt, is het belangrijk om met elkaar verder in gesprek te gaan. Is de locatie haalbaar en voor welke winkels zou deze locatie geschikt zijn en welke ondernemers willen ook daadwerkelijk verplaatsen naar deze locatie? Dit laatste is natuurlijk geen verplichting, maar wel een mooie kans om ons winkelaanbod te versterken.

Welke winkels (PDV) komen in aanmerking voor verplaatsing?

Op dit moment is nog niet concreet vastgelegd welke winkels in aanmerking kunnen én willen komen voor een verplaatsing naar de locatie aan de Helmondsingel. Het gaat dan vooral om in Deurne gevestigde winkels met een vloeroppervlak van meer dan 1000m2 en die voldoen aan het criterium PDV. Dit zijn bijvoorbeeld geen supermarkten of zelfstandige horeca zoals een fastfoodketen of restaurant.

Maatregelen ter voorkoming van grondspeculatie

Om mogelijke grondspeculatie en prijsopdrijving op de beoogde locatie voor PDV te voorkomen, hebben het college en de gemeenteraad op 28 maart 2023 besloten om twee beschermende maatregelen te nemen.

a. Voorkeursrecht

Vestiging van een voorkeursrecht ingevolge de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Dit collegebesluit verplicht eigenaren wanneer zij hun eigendom willen verkopen om het eerst aan de gemeente aan te bieden. De gemeente dient vervolgens binnen 6 weken een beginselbesluit tot aankoop te nemen. Wordt deze termijn overschreden of wordt medegedeeld dat er geen interesse is, dan vervalt het voorkeursrecht voor het betreffende perceel. Voor een periode van 3 jaar mag de onroerende zaak aan een derde vervreemd worden. 
Binnen 3 maanden dient de gemeenteraad het voorlopige besluit van het college te bestendigen anders vervalt het voorkeursrecht.

b. Voorbereidingsbesluit

Het door de gemeenteraad genomen voorbereidingsbesluit waarmee verklaard wordt dat voor het betreffende gebied een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Met dit besluit geldt een aanhoudingsplicht voor bouw- en aanlegactiviteiten. Dit betekent dat omgevingsvergunningen die passen binnen het van kracht zijnde bestemmingsplan toch niet mogen worden verleend. Daarnaast wordt met het voorbereidingsbesluit bepaald dat het gebruik van gronden of bouwwerken niet zonder ontheffing van burgemeester en wethouders mag worden gewijzigd.

Kunnen belanghebbenden tegen deze besluiten bezwaar maken?

Tegen het voorbereidingsbesluit kunnen belanghebbenden geen bezwaar maken of beroep instellen. Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op de dag van deze bekendmaking. 
Tegen het collegebesluit tot vestiging van het voorkeursrecht kunnen belanghebbenden een zienswijze indienen. Tegen het bestendigingsvoorstel van het college aan de gemeenteraad en tegen het raadsbesluit kan bezwaar en eventueel beroep ingesteld worden.