Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
Als u een monument wilt verbouwen of herstellen, hebt u meestal een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Controleer via het Omgevingsloket online of u een vergunning moet aanvragen.
Hoe werkt het?
- Check via het Omgevingsloket online of u een vergunning nodig hebt.
- Wanneer u plannen hebt om uw monument te verbouwen, is het handig om uw plan vooraf kosteloos te bespreken met onze adviseur erfgoed. Neem contact met ons op.
Wat hebt u nodig voor de aanvraag?
Bij uw aanvraag om het monument te wijzigen moet u zo veel mogelijk informatie toevoegen over het bestaande monument en de nieuwe wijzigingen, zoals:
- Een tekening van de situatie (schaal 1:1000).
- Plattegronden van alle verdiepingen, met maten en bestemming (functies) van de ruimtes.
- Geveltekeningen (schaal 1:100).
- Foto’s van het gebouw.
- Doorsneden (schaal 1:100), details van wijzigingen (schaal 1:20).
- Kleine details (schaal 1:5).
- Een werkomschrijving.
- Bouwhistorische gegevens.
Bij grotere verbouwingen of herbestemmingen is meestal een bouwhistorisch onderzoek nodig. Dit wordt gedaan door een gespecialiseerd bureau. Zij kijken welke delen van uw pand meer of minder waarde hebben.
Hoe lang duurt het?
Dit hangt af van uw aanvraag.
Aanvraag vergunning gemeentelijk monument
Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. Wij kunnen deze termijn met 6 weken verlengen. Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Heeft u een aanvraag ingediend waarop een besluit moet worden genomen, maar reageren wij hier niet binnen de wettelijk gestelde termijn op? Neem dan eerst contact op met de medewerker die jouw aanvraag in behandeling heeft. Vaak kunnen we telefonisch uitleggen waardoor de vertraging is ontstaan en kunnen we concreet afspreken wanneer u het besluit alsnog kan verwachten. Kan dit niet, of wilt u dit niet? Dan is het mogelijk om gebruik te maken van
de regeling dwangsom.
Aanvraag vergunning rijksmonumenten
Reguliere procedure
- Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. Wij kunnen deze termijn met 6 weken verlengen.
- Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Uitgebreide procedure
- Moeten wij advies vragen aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed? Dan ontvangt u binnen 26 weken bericht of u de vergunning krijgt. Wij kunnen deze termijn met 6 weken verlengen.
- Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit hebt ingediend. Een zienswijze is uw reactie op het voorlopige besluit, waarin u aangeeft waarom u het er niet mee eens bent.
Wat kost het?
Voor de behandeling van een aanvraag omgevingsvergunning en een adviesgesprek over het onderdeel monumenten rekenen wij geen kosten.
Let op! Als er bij de aanvraag ook een andere activiteit aangevraagd moet worden (bijvoorbeeld bouwen), dan moet u wél leges betalen.


Goed om te weten
- Voor gewoon onderhoud hebt u geen vergunning nodig. Dit is onderhoud waarbij materialen, kleuren of vormen niet veranderen. Voorbeelden zijn schilderwerk, het herstellen van pleister- en metselwerk en het vervangen van rotte delen van kozijnen en enkele dakpannen. Ook onderhoud aan tuinen waarbij de aanleg niet verandert, valt onder gewoon onderhoud.
- Voor panden binnen het beschermd dorpsgezicht Helenaveen gelden andere regels voor vergunningsvrij bouwen. Dit geldt zowel voor monumenten als niet-monumenten. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met onze erfgoedadviseur.
- • Het kan zijn dat u naast het onderdeel 'monument' ook andere onderdelen moet aanvragen in het Omgevingsloket, bijvoorbeeld een 'Buitenplanse OmgevingsPlanActiviteit''. Komt u er niet uit of heeft u hulp nodig? Maak dan een afspraak met een bouwregisseur. Wij bespreken met u onder andere de haalbaarheid, mogelijkheden van uw plannen en de procedure.
Meer informatie
- Meer informatie over waardestellingen vindt u op de website www.cultureelerfgoed.nl/publicaties.
- Overzicht gemeentelijke monumenten
- Op de website Monumenten.nl vindt u alle informatie over de financiering en het bezit van een monument, over onderhoud en restauratie, en verhalen uit de praktijk.