Monument aanwijzen
Een gemeentelijk monument is vaak een bijzonder gebouw waar het dorp zijn identiteit aan ontleent. Denk bijvoorbeeld aan de oude herberg De Zwaan (Markt 8) of historische huizen aan de Stationsstraat, zoals nummer 40, 51, 53, 59, 69, 70 en 73.
Hoe werkt het?
De gemeente bepaalt of een gebouw een gemeentelijk monument wordt. Dit staat in de regels van de gemeentelijke erfgoedverordening. Volgens deze regels kunnen nieuwe gemeentelijke monumenten worden aangewezen door het college van burgemeester en wethouders (B&W). Dit kan op verzoek van een eigenaar of door de gemeente zelf.
Een deskundige maakt een beschrijving van het gebouw om uit te leggen waarom het een monument zou moeten worden. Het college vraagt advies aan een erfgoedcommissie. Daarna besluiten zij of het gebouw een monument wordt.
Als een gebouw wordt aangewezen, krijgt de eigenaar hiervan een schriftelijk bericht. Dit besluit komt ook in het gemeentelijke erfgoedregister. Alle mensen die officieel iets met het gebouw te maken hebben, mogen hun mening geven. De gemeenteraad wordt ook op de hoogte gebracht van het besluit.
Belangrijk om te weten
In 2021 heeft de gemeente Deurne al het erfgoed in kaart gebracht. Samen met betrokken partijen is gekeken welke gebouwen extra waardevol zijn. Nu worden de gebouwen met de hoogste waardering, die nog geen monument zijn, aangewezen als gemeentelijk monument. Eigenaren of andere betrokkenen kunnen ook zelf een aanvraag indienen.
Een gemeentelijk monument is anders dan een rijksmonument. Rijksmonumenten worden aangewezen door de Rijksoverheid.
Meer informatie
Wilt u weten welke gebouwen een gemeentelijk monument kunnen worden? Kijk dan op de erfgoedkaart van de gemeente Deurne. Op het tabblad "historische bouwkunst" ziet u alle gebouwen die hiervoor in aanmerking komen.