Monument aanwijzen
Een gemeentelijk monument is meestal een bijzonder en beeldbepalend gebouw waar het dorp zijn identiteit aan ontleent. Denk aan de voormalige herberg de Zwaan, Markt 8 of de historische bebouwing aan de Stationsstraat, nrs. 40, 51, 53, 59, 69, 70 en 73.
Hoe werkt het?
Hoe een aanwijzing van gemeentelijke monumenten in zijn werk gaat, is vastgelegd in de gemeentelijke erfgoedverordening. Op basis van Artikel 4.3.1.1 van de Verordening fysieke leefomgeving Deurne 2021 kunnen al dan niet op aanvraag van een belanghebbende nieuwe gemeentelijke monumenten worden aangewezen door het college van B&W. De aanwijzing wordt gebaseerd op een Redengevende Omschrijving van het monument. Het college vraagt daarbij advies aan de Adviescommissie omgevingskwaliteit (voorheen de monumentencommissie) en een erfgoeddeskundige.
De aanwijzing wordt schriftelijk bekendgemaakt aan de aanvrager en verwerkt in het gemeentelijk erfgoedregister. Het college stelt alle zakelijk gerechtigden met betrekking tot de onroerende zaak in de gelegenheid te worden gehoord. Het college brengt de raad in kennis van het besluit over de aanwijzing van een gemeentelijk monument.
Goed om te weten
- In 2021 heeft de gemeente Deurne al het fysieke erfgoed van de gemeente geïnventariseerd met input van belanghebbenden, waaronder de Heemkundekring. Voor dit moment is de keuze gemaakt om de panden die met de waardering ‘zeer hoog’ uit deze inventarisatie kwamen en nog geen monumentstatus genieten aan te gaan wijzen als gemeentelijk monument. Een eigenaar of belanghebbende kan zo’n aanwijzing ook zelf aanvragen.
- Een gemeentelijk monument is iets anders dan een rijksmonument. Rijksmonumenten worden door de Rijksoverheid aangewezen.
Meer informatie
Op de erfgoedkaart van de gemeente Deurne vindt u op het tabblad historische (steden)bouwkunst de objecten die als monument kunnen worden aangewezen.