Milieu, vergunning of melding
Wanneer de activiteiten van uw bedrijf gevolgen hebben voor het milieu, moet u een milieuvergunning aanvragen of een melding doen bij de gemeente.
De Omgevingswet gaat niet meer uit van het begrip 'inrichting' maar is gebaseerd op 'milieubelastende activiteiten'. In het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) stelt het Rijk algemene regels voor deze activiteiten.
Uw bedrijf heeft te maken met milieuregels voor bijvoorbeeld:
- geluid
- energie
- afvalstoffen
- lucht
- bodemgebruik
Onder de Omgevingswet vallen veel milieubelastende activiteiten onder de meldingsplicht en is er geen vergunning nodig. In hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is bepaald voor welke milieubelastende activiteiten u een melding moet doen voordat u met de activiteit mag starten. Bij veel activiteiten uit hoofdstuk 4 van het Bal is geen melding verplicht omdat ze vergunningplichtig zijn. Hoofdstuk 3 van het Bal geeft onder andere aan in welke gevallen een omgevingsvergunning nodig is voor de milieubelastende activiteit of lozingsactiviteit.
Wat moet ik doen?
Controleer op het Omgevingsloket of u een vergunning nodig hebt of een melding moet doen.
Vergunning aanvragen
Overleg vooraf met de gemeente over uw plannen. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Dit kan door het maken van een afspraak of het indienen van een conceptverzoek. Neem bij het maken van uw plannen zo vroeg mogelijk contact op met de gemeente.
- Als u een vergunning nodig hebt, vraagt u die aan via Omgevingsloket online. Doe dit minimaal 8 weken voordat u wilt starten met de werkzaamheden. Bij een uitgebreide aanvraag doet u dit minimaal 6 maanden van tevoren.
- Bij een uitgebreide aanvraag maakt de gemeente eerst een ontwerpbesluit over uw aanvraag. Dit ontwerpbesluit is nog geen definitief besluit. Iedereen kan binnen 6 weken zijn of haar mening over dit ontwerpbesluit geven. Dit heet een zienswijze.
- Als u het niet eens bent met het ontwerpbesluit, geeft u in uw zienswijze aan waarom.
- U ontvangt vanzelf bericht of u de vergunning krijgt.
Melding doen
- Doe de melding, via het Omgevingsloket, minimaal 4 weken voordat u start met uw activiteiten.
- De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) krijgt uw melding binnen en beoordeelt deze namens de gemeente.
- Zorg ervoor dat uw melding compleet is. Als uw melding niet compleet is krijgt u van de ODZOB hiervan bericht en moet u een nieuwe melding indienen. Een onvolledige melding is namelijk juridisch gezien geen melding.
Aanvullingen doen op een Wabo-aanvraag na 1 juli 2024
Heeft u voor 1 januari 2024 een aanvraag gedaan via www.omgevingsloket.nl en wilt u de aanvraag aanvullen? Vanaf 1 juli 2024 bestaat de website www.omgevingsloket.nl niet meer. Het is dan niet meer mogelijk om via deze website aanvullingen in te dienen. Vanaf 1 juli 2024 kunt u aanvullingen doen op een Wabo-aanvraag door de aanvullingen te mailen naar olo@deurne.nl.
Let op! Dit geldt dus alleen voor aanvragen van vóór 1 januari 2024 en niet voor aanvragen die onder de Omgevingswet zijn ingediend (vanaf 1 januari 2024).
Vergunningscheck gedaan en heeft u nog vragen?
Maak dan eerst een afspraak om uw plannen te bespreken. U voorkomt zo dat u voor verrassingen komt te staan.
Hoelang duurt het?
Aanvraag vergunning (gewone aanvraag)
- Binnen 8 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen.
- Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken bezwaar maken.
Aanvraag vergunning (ingewikkelde aanvraag)
- Binnen 26 weken ontvangt u bericht of u de vergunning krijgt. De gemeente kan deze termijn met 6 weken verlengen.
- Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente, kunt u binnen 6 weken beroep indienen bij de rechtbank. Dit kan alleen als u ook een zienswijze over het ontwerpbesluit hebt ingediend.
Melding
U kunt 4 weken na uw melding met uw activiteiten beginnen.
Bezwaar maken
Bent u het niet eens met de beslissing van de gemeente?
Maak dan binnen 6 weken bezwaar.
Wat kost het?
Als u een milieuvergunning nodig heeft dan moet u leges betalen. De tarieven vindt u in de Legesverordening van de gemeente Deurne. Deze verordening kunt u vinden op www.overheid.nl
Wet Bibob
De gemeente Deurne past de wet Bibob (Wet Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) onder andere toe op alle omgevingsvergunningen milieu. door strengere controle en onderzoek door het landelijk bureau Bibob. Dit bureau heeft toegang tot bronnen, zoals gegevens van politie, justitie en de Belastingdienst. Met de toepassing van deze wet willen wij criminele activiteiten voorkomen.
Vraagt u een milieuvergunning aan? Dan moet u ook het Bibob vragenformulier Milieuactiviteit invullen. U vindt het formulier bij de pdf-documenten.
Goed om te weten
Aangevraagde en verleende milieuvergunningen maken wij bekend op de website overheid.nl.
Op de hoogte blijven? Meld u aan voor de berichtenservice van Over Uw Buurt.