Leges: hoeveel kost een omgevingsvergunning?
Wilt u iets (ver)bouwen? Dan heeft u vaak een omgevingsvergunning nodig. Hier zijn kosten aan verbonden (leges). Hoe hoog de leges zijn, is afhankelijk van uw aanvraag. De gemeente berekent kosten per activiteit. Bij een project met meerdere activiteiten, worden de kosten opgeteld. Sommige tarieven zijn vast. Andere worden berekend over bijvoorbeeld bouwkosten, oppervlakte of inhoud.
Wanneer weet u wat u moet betalen?
Wij sturen u een rekening zodra wij een beslissing nemen op uw aanvraag. We kunnen de precieze kosten niet vooraf berekenen. Dat komt omdat er vaak nog wijzigingen komen terwijl de aanvraag de procedure doorloopt. Pas als alle informatie bekend is kunnen wij de leges berekenen. We kunnen u wel vooraf toelichten hoe we de kosten berekenen. Zo kunt u een indicatie krijgen van de kosten
Betaal niet teveel
U geeft de bouwkosten op aan de gemeente. Met deze tips betaalt u niet teveel:
- Het bedrag dat u aan de gemeente betaalt, hangt af van de (ruwbouw) bouwkosten. Niet de totale verbouwingskosten. De kosten voor een dure parketvloer of het stucen van een muur hoeft u bijvoorbeeld niet mee te nemen.
- Aan de gemeente geeft u het bedrag op exclusief btw.
- Controleer of uw project werkzaamheden bevat die vergunningsvrij zijn. Deze hoeft u niet aan te vragen. U betaalt er dan ook geen leges over. De controle kunt u doen met de Vergunningcheck in het Omgevingsloket.
Vergunning geweigerd?
Wordt de vergunning geweigerd of trekt u de aanvraag in? Ook dan betaalt u leges. Want wij hebben kosten gemaakt voor het behandelen van uw aanvraag (in sommige gevallen betaalt u een lager bedrag).
Vergunning intrekken na verlening
Wilt u uiteindelijk geen gebruik maken van de vergunning, dan krijgt u geen geld terug. Is de vergunning eenmaal verleend, dan mag u deze wel laten intrekken, maar de leges moet u toch betalen.
Waar vindt u de leges?
Op Overheid.nl bekijkt u de gehele legesverordening 2024 van de gemeente Deurne. De tarieven voor bouwen De leges voor bouwen en verbouwen staan in hoofstuk 2. U kunt doorscrollen naar de leges waarnaar u op zoek bent.
Niet eens met het bedrag?
Dan kunt u bezwaar indienen.
Vergunningscheck gedaan of heeft u nog vragen?
Maak dan eerst een afspraak om uw plannen te bespreken. U voorkomt zo dat u voor verrassingen komt te staan.