Oorlogsmonument Grafheuvel

Het kunstwerk is opgericht ter nagedachtenis aan 23 medeburgers die als dwangarbeider in het Duitse Wuppertal om het leven zijn gekomen.

Beschrijving

Het kunstwerk is een ontwerp van de architect Maarten de Jonge uit Venray, die destijds nog in Deurne woonde. Het is uitgevoerd in beton en graniet en staat bij de 2 andere Helenaveense oorlogsmonumenten: kiepkarren en het op een zuil staande beeldje Jager Verslaat Zwijn met de datum 8 oktober 1944.

Op zondag 8 oktober 1944 hield de bezetter in een groot deel van Noord-Limburg en het Brabantse Helenaveen een razzia. Alle Helenaveense mannen van 16 tot 64 jaar (150 in totaal) werden tijdens de vroegmis uit de kerk gehaald en vervolgens als dwangarbeider naar het Duitse Wuppertal gedeporteerd. Van hen keerden 23 niet terug.

Op 4 mei 1985 onthulde burgemeester Van Genabeek tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking het monument, door het wegtrekken van de Nederlandse vlag.

Vorm en materiaal

De basis van het monument bestaat uit 2 haaks op elkaar staande muurtjes. Deze geven de fundamenten aan van Helenaveen. Ondanks het oorlogsgeweld zijn de wortels gebleven. Deze fundamenten zijn geplaatst in een grafheuvel (gevormd door grijze stenen, gelegd in een bolvormig segment). Het oorlogsmonument is een driehoekige gedenksteen van witte natuursteen, die het dak van een woning suggereert. Op deze steen zijn 23 namen van Helenaveense oorlogsslachtoffers gegraveerd.

Tekst op de gedenksteen

'TER NAGEDACHTENIS
AAN HELENAVEENSE INWONERS
DIE ALS GEVOLG VAN DEPORTATIE
EN OORLOGSGEWELD ZIJN OVERLEDEN

1940 - 1945'

Onder deze tekst staan de namen van 23 oorlogsslachtoffers uit Helenaveen.

Informatie

  • Kunstenaar: Maarten de Jonge
  • Locatie: Kerkplein, Oude Peelstraat, Helenaveen
  • Materiaal: Beton, Graniet
  • Jaar van plaatsing: 1985