Kapel Neerkant
De Neerkantse pastoor Snoeijs schonk aan zijn parochianen een ongeveer 60 centimeter hoog antiek houten Mariabeeld, op voorwaarde dat zij een kapelletje bouwden, waarin het beeld een plaats zou krijgen.
Beschrijving
De kapel is gewijd aan Onze Lieve Vrouwe van Heitrak.
De Meijelse architect Gerard Gooden ontwierp in 1932 een kapelletje en de metselaars Petrus Franssen, Antonius Goorts en Jacobus Verstappen, met hulp van opperman Hubertus Verstappen, zorgden voor de uitvoering. Alle Neerkantse gezinnen droegen hun steentje bij aan de totstandkoming van de kapel. Op de feestdag van Maria-ten-Hemelopneming werd het Mariabeeld in processie naar het kapelletje gedragen dat pastoor Snoeijs inzegende. Besloten werd om elke zondag in de maanden mei en oktober bij het kapelletje de Rozenkrans te bidden ‘... om met voorspraak van O.L. Vrouw van de Heitrak bij haar Zoon Jezus, den zegen en hulp in nood af te smeken voor de buurtbewoners en medewerkenden’. Dit werd vastgelegd in een ‘gedenkschrift’, dat bewaard in een fles in de spouwmuren was ingemetseld. Opmerkelijk is de voetnoot in het gedenkschrift:
‘Opmerking: Mocht door oorlog, revolutie of anderszins dit Kapelletje worden verwoest of afgebroken en dit oprichtingsschrift worden gevonden, dan worden vinder of vinders verzocht te bewerkstelligen dat het kapelletje weer zal worden opgebouwd en als zulks niet kan, dan aan den pastoor ter plaatse of aan de naastbijgelegen Parochie ter hand te stellen. Opgemaakt Augustus 1932.’
In de oorlogsherfst 1944 troffen granaatscherven het kapelletje en de fles met gedenkschrift kwam in een nabijgelegen tuin terecht. Het Mariabeeld bleef onbeschadigd.
De vinder van de fles en zijn mede-buurtgenoten kenden hun ereplicht. Toen de massale oorlogsschade op de Heitrak was hersteld werden de oorlogswonden van het kapelletje geheeld. Op 27 november 1951 werd het oorspronkelijke gedenkschrift, met een nieuwe toepasselijke versie, weer in een fles aan de duistere spouw toevertrouwd.
In het tweede gedenkschrift verwees men naar het herplaatsingsverzoek in het eerste. Verder zijn er enkele aantekeningen over de oorlog op de Heitrak in opgenomen en is uitvoerig vermeld welke van de initiatiefnemers uit 1932 intussen waren overleden en welke bewoners in de voorbije jaren naar elders waren vertrokken.
Rond 1970 werd het Mariabeeld gestolen. Er werd een vervangend exemplaar, uit Ommel, geplaatst. Ook dit beeld werd gestolen en een derde exemplaar werd verkregen bij de Zusters van Someren-Eind. Nu troffen de buurtgenoten veiligheidsmaatregelen: het kapelletje werd voorzien van een smeedijzeren hek, dat alleen onder toezicht werd geopend. Deze beveiliging was extra nodig omdat intussen het offerblok van de kapel al twee keer was leeggeroofd.
Buurtvereniging ‘Het Kapelletje’ zorgde in 1989 voor een renovatie van het kapelletje.
Op een plaquette staat: ‘O.L.V. van Heitrak, zegen en bescherm onze gezinnen’ .
Over het kunstwerk
- Kunstenaar: Gerard Gooden
- Locatie: Korte Zeilkens, Heitrak, Neerkant
- Materiaal: Baksteen
- Jaar van plaatsing: 1932