Driedelige Kolom 76

Dit staalplastiek met de naam Driedelige Kolom 76, stond van 1979 tot de afbraak van de Frans Hoebenshal in 2013 aan de Schelde in Deurne.

Beschrijving

Het kunstwerk van P.G. Hermans bestond uit 3 elementen van RVS, één keer geborsteld en twee keer gepolijst. Het stond op een plateau van stenen.

Het opvallend stalen monument was gemaakt door de toen 34-jarige Helenaveense beeldhouwer Peter Hermans. Hermans had zo'n 3 jaar lang aan de voltooiing van deze creatie gewerkt. Eigenlijk een jaar te lang, want het was de bedoeling dat het kunstwerk de wijk Koolhof zou opsieren vanaf de opening van de sporthal in augustus 1978. Maar de kunstenaar had zo’n drang tot perfectie, dat de eerste uitvoering van het object in de ogen van Hermans geen goedkeuring kon vinden. Naar zijn mening kwam het achterliggende idee er onvoldoende in tot uitdrukking.

Een tweede poging, waarbij de staalsoort werd aangepast, leverde een beter resultaat op. Het kunstwerk kreeg de naam ‘Driedelige Kolom’. Een droge, maar rake omschrijving, want het kunstwerk bestond uit 3 afgeplatte stalen palen met een hoogte van ruim 5 meter. 3 gepolijste spiegels waren aangebracht op evenzoveel vlakken. Een driehoekige staaf met rode, gele, en blauwe kleurbanen maakte het geheel compleet.

Door het spiegeleffect, de structuur van de kolommen en de bewegende staaf ontstond een vorm van gezichtsbedrog. Wanneer je om het beeldhouwwerk heen liep, leek het alsof de constructie meebewoog. Hermans had dit principe al eens eerder toegepast bij een staalplastiek tegenover gemeenschapshuis De Vierspan. Deze 2 projecten waren voor de Helenaveense beeldhouwer onderzoekingen, waarbij hij probeerde in de statische massieve kolossen beweging, een essentieel onderdeel van de natuur, te verbeelden.

Bij de sloop van de sporthal in 2013 is ook dit kunstwerk verloren gegaan.

Over het kunstwerk

  • Kunstenaar: Peter G. Hermans
  • Materiaal: RVS
  • Jaar van plaatsing: 1976 – 2013