Carillon
Het 23 klokken tellend carillon is ondergebracht in een donkerblauw gelakt houten huisje. Aan een kant van het carillon is een bronzen plaat waarop een gedicht van Jules de Corte staat.
Beschrijving
De tekst op de plaat luidt:
Carillon Jules de Corte
In de oude toren zingt het carillon
Van alle dagen regen, van alle dagen zon
Ik wou dat ik zijn liedje altijd verder zingen kon
Jules de Corte
1924 – 1996
Dichter en musicus
Vernoemd naar Jules de Corte uit Helenaveen
Op het dorpsplein aan de Oude Peelstraat in Helenaveen staat het Jules de Corte Carillon. Het telt 23 bronzen klokken. In 1996 werd de naam van één van de grootheden uit Deurne Palet van De Peel, Jules de Corte, verbonden aan het carillon. Vier van zijn kleinzonen plaatsten een plaquette met een dichttekst van de Corte.
Het klokkenspel dateert oorspronkelijk uit 1975
Het werd gefinancierd uit het fonds van Koning Willem III, tegelijk met het borstbeeld van koningin Juliana <link>. Het was Jules de Corte die het carillon voor het eerst in gebruik nam en zo zijn debuut als beiaardier maakte. In 1996 werd het carillon gerestaureerd en kreeg het met toestemming van Jules' echtgenote zijn huidige naam. In 2014 werd het klokkenspel voor het laatst gerestaureerd. Het carillon is ondergebracht in een speciale stalen constructie en voorzien van een speelcabine.
In juli 2012 werden 14 van de 23 klokken van het carillon gestolen. In april 2013 stelde de gemeente Deurne € 20.000 beschikbaar om die klokken te vervangen.
Op 13 september 2014 werd het carillon in ere hersteld. Beiaardier Rosemarie Seuntiëns speelde enkele melodieën van de hand van Jules de Corte.
De Dorpsraad Helenaveen besloot het carillon te adopteren, mede in het kader van Deurne Koerst op eigen Kracht.
Over het kunstwerk
- Kunstenaar: Royal Eijsbouts Klokkengieterij
- Locatie: Oude Peelstraat/Hannes Joostenplein, Helenaveen
- Materiaal: Brons, Hout, Staal
- Jaar van plaatsing: 1975