Buntsche kei uit Fellers wei

De kei is uitgegraven in 1957 en uitgeroepen tot symbool van carnavalsstichting De Kei. Na verschillende keren van zijn plek te zijn gehaald, ligt de kei sinds 1978 op een vaste plaats op het marktplein in Liessel.

Beschrijving

De ‘geboorte’ is indertijd uitvoerig in de krant beschreven (Dagblad Oost Brabant 07-04-1957):

‘Toen een van de zonen van landbouwer Feller een stuk land aan de Buntseweg aan het ploegen was, brak de ploeg plotseling middendoor. In allerijl werden de nodige graafwerktuigen gecharterd en men slaagde er in om een kei bloot te leggen, na enkele uren van ingespannen arbeid, waarvan de grootte alle verwachtingen overtrof. Onder veel belangstelling vond vrijdagavond het uitlichten plaats. Enkele tractoren bonden de strijd aan met de kolos die een lengte heeft van ongeveer 2 ½ meter (breed 1.33 meter, dikte 0.60 meter en een gewicht van plusminus 2500 kg) en onder luid gejuich van de menigte werd het gevaarte op het ‘droge’ gebracht. Naar wij vernemen zal er overleg worden gepleegd met de burgemeester van Deurne om te bewerkstelligen dat de Liesselse Kei (die een stuk groter en zwaarder is dan de Deurnese Kei) een waardige standplaats zal krijgen in dit schone Peeldorp.’

De Buntse kei is op d’n elfde van d’n elfde van 1957 door carnavalsvereniging De Kei van Liessel met de nodige toeters en bellen naar het marktplein versleept. Het tot symbool van de carnavalsclub uitgeroepen gevaarte is eerder al door Prins Piet I gedoopt tot ‘de Lijsselse kei uit Fellers hei’.

Vanaf 1960 tot einde 1974 is de kei meerdere keren het lijdend voorwerp geweest van ontvoeringen. Het was een uitdaging en tegelijk een hele eer om de kei in de carnavalsoptocht te brengen. Einde 1974 vond het bestuur van cs De Kei het welletjes en werd de kei in bewaring genomen. Op 18 november 1978 kreeg de Buntse kei een vaste plaats op het marktplein in Liessel, net als een andere kei die ook in Liessel is gevonden: Jaap van de Leijsing.

De geschiedenis van deze kei, ook in relatie tot carnaval, wordt uitvoerig beschreven in het boek ‘Wat ne Kei is dat’ (2010).

Over het kunstwerk

  • Locatie: Monseigneur Berkvensstraat, bij Kastanje, Liessel
  • Materiaal: Zwerfkei
  • Jaar van plaatsing: 1957, 1978