Bakhuis
Het bakhuisje is in 1988 in oorspronkelijke staat herbouwd in opdracht van het gilde St. Hubertus.
Beschrijving
Het Bakhuisje
Het bakhuisje is in 1988 herbouwd op initiatief van Stichting Liessel Promotion. Het oorspronkelijke bakhuisje werd in 1818 gebouwd bij de boerderij van Lambertus Hikspoors aan het Loon. Dit pand werd het laatst bewoond door de familie Swinkels. Vroeger waren er in Liessel zo'n 20 bakmogelijkheden, waarvan 7 van dergelijke bakhuisjes. Ieder jaar op Sint Hubertusdag gebruikt het gilde dit bakhuisje om brood te bakken. Het brood wordt gezegend tegen hondsdolheid. Op de avond ervoor stookt men de oven droog. Op de bakdag zelf brandt de oven al vroeg om hem voldoende op te warmen. Na 1½ tot 2 uur wordt de as uit de oven gehaald en met een natte juten zak schoongeveegd. De juiste baktemperatuur wordt bepaald door met de hand te voelen of met een strosprietje. Het strosprietje mag niet gaan branden. Na ca. 25 minuten is het brood klaar. Een tweede baksel moet langer blijven liggen omdat de oven inmiddels afgekoeld is. Daarna moet de oven opnieuw gestookt worden om te kunnen bakken.
Molen ‘De Volksvriend’
Deze relatief jonge beltkorenmolen werd in 1903 gebouwd door de familie Gitzels en werd in de volksmond Gitzels' molen genoemd. Deze familie heeft met de molen tot in de Tweede Wereldoorlog gemalen. De inscriptie boven de inrijpoort herinnert aan de eerste molenaar. In 1944 werd ‘De Volksvriend’ door artillerievuur ernstig beschadigd. Na de oorlog is de molen met onderdelen van een Bergeijkse beltmolen weer opgeknapt. Het jaartal 1897 dat het grote wiel in de kap toont, duidt dus op het Bergeijks verleden.
In 1966 kocht gemeente Deurne ‘De Volksvriend’ aan en na een restauratie in 1970 draait de molen tot op heden door vrijwillige molenaars. In 1996 is de molen opnieuw gerestaureerd. De wieken hebben een vlucht van 26,40 meter en de as is 4,82 meter lang. De muur is 75 cm dik en loopt uit op 40 cm. De eerste zolder is de meelzolder. De tweede is de steenzolder waar het meel gemalen werd. De derde zolder is de luizolder, bestemd voor het ophijsen van de graanzakken. De vierde zolder is de kapzolder, met het aandrijfgedeelte. Afhankelijk van de windrichting wordt het kruiwerk naar de wind gezet. De windkracht bepaalt of met volzeil, halfzeil danwel zonder zeil wordt gedraaid.
Over het kunstwerk
- Kunstenaar: n.v.t.
- Locatie: Hoofdstraat 30, Liessel
- Materiaal: Baksteen, Hout
- Jaar van plaatsing: 1818, herbouwd in 1988