In Nederland is geocaching, het zoeken naar een schat (een cache), bijvoorbeeld een kistje met daarin een logboekje met een GPS aan de hand van geografische coördinaten, een snelgroeiende en populaire buitenactiviteit.

De gemeente Deurne staat open voor deze leuke, sportieve activiteit, maar wil voorkomen dat een wildgroei aan caches ontstaat op gemeentelijk terrein. Dit komt de activiteit niet ten goede en kan leiden tot overlast, onveilige situaties en druk op het openbare gebied, wijken en/of natuur.

Onze regels bij geocaching

Een cache mag worden geplaatst als u zich houdt aan de spelregels in de handleiding en de volgende aanvullende regels:

  • U mag geen cache plaatsen op of aan bomen;
  • Wij houden als gemeente houdt bij het uitvoeren van onze taken geen rekening met de aanwezigheid van een cache. Wij kunnen en mogen een cache weg laten halen als deze schade of overlast geeft. U kunt als eigenaar van de cache de gemeente hierop niet aanspreken of aansprakelijk stellen;
  • U mag geen schade of hinder veroorzaken in de natuur of aan gemeentelijke eigendommen;
  • U moet ervoor zorgen dat de locatie van de cache te bereiken is via de openbare weg of openbare locatie;
  • U moet er ook voor zorgen dat een cache geen nadelig effect heeft op de verkeersveiligheid of de bruikbaarheid van de openbare weg;
  • U mag niet met gereedschap diep in de gemeentegrond graven;
  • Op een particulier terrein, waarop gebouwen staan en waarin mensen verblijven (zoals een woning, school of bedrijf) mag u geen overlast veroorzaken met geocaching;
  • De persoon die de cache aanbrengt, is zelf verantwoordelijk voor zijn cache. Met het plaatsen van een cache vrijwaart de eigenaar de gemeente Deurne van iedere aansprakelijkheid die als gevolg van het plaatsen, zoeken of vinden van de cache kan ontstaan;

Wilt u meer weten over geocaching? Kijk dan op de website www.geocaching.nl.

Bent u beheerder van een geocache? 

Dan gelden er extra regels:

  • De gemeente geeft alleen toestemming voor het deel van de openbare ruimte waar de gemeente eigenaar van zijn. Voor overige delen vraagt u toestemming aan de desbetreffende eigenaar.
  • Tijdens het uitvoeren van werkzaamheden houden we geen rekening met geocaches.
  • Diefstal of beschadiging van de geocache is voor uw eigen risico.
  • Wij zijn niet aansprakelijk (ook niet tegenover derden) voor situaties die uit het gebruik maken van deze toestemming kunnen ontstaan.
  • Wij hebben het recht om de toestemming voor de geocache in te trekken. Als we dat doen, moet u de geocaches binnen twee weken verwijderen. Voor zover nodig brengt u de locatie in zijn oorspronkelijke staat terug.

Extra informatie

Geocaching is een samenvoeging twee bekende Engelse woorden. Het voorvoegsel geo staat voor de Aarde en werd gebruikt om het mondiale karakter van de activiteit te beschrijven.

Caching, van het woord ‘cache’, heeft twee verschillende betekenissen. Het van oorsprong Franse woord, uitgevonden in 1797, verwijst naar een schuilplaats die iemand gebruikte om tijdelijk spullen op te slaan. Het woord cache wekt visioenen van pioniers, goudzoekers, en zelfs piraten op. Vandaag wordt het woord nog steeds gebruikt om verborgen wapen-locaties te beschrijven.

Het tweede gebruik van cache is van recentere datum. Een cachegeheugen is een deel van het computer geheugen die wordt gebruikt om regelmatig gebruikte informatie snel op te halen.

Op www.geocaching.nl vindt u nog meer informatie over dit spel: spelregels, de nieuwste geocaches en een evenementenkalender.

Heeft u gevonden wat u zocht?