Gebruik achternaam wijzigen
U kunt het gebruik van uw achternaam laten veranderen door de gemeente als u getrouwd bent, geregistreerd partner bent geworden, weduwe of weduwnaar bent geworden of u bent gescheiden.
Welke keuzes heeft u
U kunt kiezen uit de volgende registraties van uw achternaam:
- alleen uw eigen achternaam;
- alleen de achternaam van uw partner
- eerst de achternaam van uw partner, dan uw eigen achternaam
- eerst uw eigen achternaam, dan de achternaam van uw partner.
Let op! U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw eigen officiële achternaam blijft hetzelfde. Het wijzigen van het gebruik van uw achternaam is niet hetzelfde als het wijzigen van uw achternaam. Kijk hiervoor op de pagina naamswijziging van Justis.
Wat heeft u nodig
Online regelen
Voor het online wijzigen van het gebruik van uw achternaam heeft u uw DigiD nodig.
Wijziging gebruik achternaam doorgeven
Persoonlijk regelen
Wilt u het veranderen van het gebruik van uw achternaam persoonlijk doorgeven, dan maakt u een afspraak. U neemt bij de afspraak een geldig legitimatiebewijs mee.
Hoe lang duurt het
Uw aanvraag wordt meteen verwerkt. U ontvangt hiervan een bevestiging.
Wat kost het
Voor het veranderen van het gebruik van uw achternaam betaalt u geen kosten.
Goed om te weten
- De achternaam waar u voor kiest, wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). Zo zijn ook andere overheidsorganisaties op de hoogte en kunnen zij de achternaam gebruiken die u heeft gekozen. Andere instanties, zoals uw bank en verzekeraar, informeert u zelf over uw naamgebruik.
- Op uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs staat altijd uw eigen naam. Ook als u getrouwd of geregistreerd partner bent. U kunt wel uw partners naam op deze documenten laten zetten.