FAQ Duurzaam Deurne: Warmtetransitie
Wat is een verkenningsbuurt?
In de eerste versie van onze transitievisiewarmte (voorjaar 2021), heeft de gemeente Deurne vastgelegd met welke wijken al voor 2030 wordt gestart én met gebruik van welke warmtebronnen. Deze wijken noemen we verkenningsbuurten. Een deel van de wijk Heiakker is een verkenningsbuurt. Er zijn straten geselecteerd waarbij we kijken wat de mogelijkheden zijn bij eigenaren van een koopwoning. De volgende straten komen voor de eerste verkenning in aanmerking:
Appeldijk, Atalanta, Avondrood, Blauwborst, Dagpauwoog, De Meent, Fitissingel, Kleine Vos, Kokmeeuw , Kolgans, Koninginnepage, Koningsmantel, Kraanvogel, Korhoender, Patrijs, Rietgors, Vliersingel, Zilveren Maan
Wat doet het project Warmteburgers?
In het project Warmteburgers gaat Studio Sociaal Centraal het gesprek aan met de verkenningsbuurt in Heiakker. Er wordt input opgehaald over de buurt, maar ook de wensen en behoeften van de koophuis huishoudens om zo te kunnen begrijpen wat de buurt wil met betrekking tot de warmtetransitie. De resultaten worden meegenomen in het beleid van de gemeente Deurne.
Wanneer wordt er gekozen voor een collectieve oplossing en wanneer voor een individuele oplossing?
In de transitievisie warmte staat beschreven op welke plekken er welke warmtesystemen geschikt zijn, bekeken vanuit een technisch oogpunt. Hierin staat omschreven waar collectieve systemen mogelijk zijn en waar niet. Echter is de stem van de inwoner hierin net zo belangrijk. Het is daarom erg belangrijk dat we eerst ophalen hoe de inwoners van Deurne aankijken tegen de warmtetransitie en onderzoeksresultaten.
Krijg ik mijn huis wel warm?
Met alle nieuwe manieren van verwarmen wordt het in huis comfortabel warm. Als je het huis ook isoleert, wordt het vaak zelfs comfortabeler binnen. Voor een warmtepomp, of andere vormen van lagetemperatuurverwarming, is echt goede isolatie nodig, anders wordt het niet goed warm. Ook zijn er dan speciale radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming nodig. Het verwarmen met lage temperatuur wordt soms wel als anders ervaren dan met aardgas. Het huis wordt geleidelijk verwarmd en door de goede isolatie blijft de temperatuur heel constant, ook ‘s nachts. Het is alleen niet meer mogelijk om de temperatuur binnen korte tijd een paar graden te laten stijgen of dalen.
Wat is het belang van isoleren?
Of je nu een individuele warmtepomp oplossing kiest of wordt aangesloten op een warmtenet, isoleren is altijd stap 1. Want: de warmte die je niet kwijtraakt, hoef je ook niet op te wekken. Het verlaagt direct de energierekening, en maakt het huis een stuk comfortabeler. Sommige duurzame warmtebronnen (bijvoorbeeld een warmtepomp) werken met een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Isoleren is dan extra belangrijk, omdat het huis anders niet goed warm wordt.