FAQ Duurzaam Deurne: Warmtenet
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, is een collectieve oplossing om gebouwen te verwarmen. Het bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om huizen en gebouwen te verwarmen.
Is een warmtenet duurzaam?
Wanneer de bron waarop het warmtenet is aangesloten duurzaam is, is een warmtenet ook duurzaam. Een voorbeeld hiervan is aquathermie, waarin verwarmd en verkoeld wordt door middel van een waterbron.
Wat kost het aansluiten op een warmtenet?
Een warmtenet wordt aangelegd voor een wijk of groot woningcomplex. Hoe meer aangesloten woningen, hoe meer je individueel profiteert. Het is daarom van belang dat er met de wijk gezamenlijk geïnvesteerd wordt. Voor een warmtenet van een lage temperatuur moeten woningen goed geïsoleerd zijn, dit brengt kosten per huis met zich mee. Voor een warmtenet van een hoge temperatuur hoeft dit niet. Ook zijn er kosten verbonden aan het aansluiten, leveren, en aansluiten.
De kosten zijn afhankelijke van de gekozen bron(nen) én ook van het aantal inwoners dat aansluit op het warmtenet. Deze kosteninschatting zal bij een verdere verkenning in beeld worden gebracht.
Kan ik subsidie aanvragen voor het aansluiten op een warmtenet?
Als woningeigenaar kun je subsidie aanvragen om je aan te sluiten bij een warmtenet. Zo kun je subsidie aanvragen voor de aansluiting van een warmtenet (ISDE) en voor de isolatie van uw woning.
Wat moet er veranderd worden als ik mij aansluit op een warmtenet?
De gasaansluiting wordt afgesloten in jouw huis. In plaats van een cv-ketel wordt er een afleverset geïnstalleerd, die kleiner is dan een cv-ketel. Bij een warmtenet komt de warmte via leidingen je huis binnen. Vanaf de straat naar jouw voordeur wordt een warmteleiding ingegraven die jou zal voorzien van warm water. Hierdoor ligt de straat in de buurt een tijdje open.
Welke temperatuur heeft een warmtenet?
Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Bij een warmtenet op hoge temperatuur (70 – 90 graden) kan het zijn dat de bestaande radiatoren gewoon gebruikt blijven worden. Bij een warmtenet op lage temperatuur heb je, net als bij een warmtepomp, vaak vloer- en/of wandverwarming in plaats van radiatoren aan de muren. Ook is het erg belangrijk de woning voldoende te isoleren en naden en kieren te dichten. Er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren, wat zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis.
Wat verandert er in mijn dagelijks leven als ik mij aansluit op een warmtenet?
Dagelijks verandert er niet veel; je kunt gewoon even lang douchen en de thermostaat regel je zoals je gewend bent. Koken zal net iets anders gaan, namelijk op een inductiekookplaat. Een warmtenet is in eigendom van één aanbieder, dit zorgt ervoor dat je niet je eigen energiebedrijf kunt kiezen. Om de bewoner te beschermen tegen hoge kosten wordt er elk jaar door de overheid een maximumtarief vastgelegd voor de warmte via het warmtenet.
Geeft een warmtenet genoeg warmte?
Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Dit is afhankelijk van de bron waar de warmte vandaan komt. Met zowel hoge als lage temperaturen kun je je huis comfortabel verwarmen.
Kan ik met een warmtenet nog wisselen van energieleverancier?
Warmtenetten zijn in eigendom van één aanbieder, dit zorgt ervoor dat je niet je eigen energiebedrijf kunt kiezen.