Duurzame energie

Waar bieden we in onze gemeente ruimte voor het opwekken van duurzame energie zoals zon- en windenergie? Daarvoor maken we afwegingskaders.

Waar, en onder welke voorwaarden

We willen meer duurzame energie opwekken. Maar we willen ook ons waardevolle landschap behouden. Daarom gaan we in Deurne zogeheten ‘lokale afwegingskaders’ maken. Zie het als een meetlat waarlangs de initiatieven voor de opwekking van zon- en windenergie worden gelegd.

Verschil in kleine en grote projecten

Bij kleine energieprojecten kunt u denken aan het plaatsen van zonnepanelen op daken, of in wat kleinere hoeveelheden op de grond.

Bij grotere projecten hebben we het over grote zonnevelden van meer dan 1 hectare, en over windturbines. Dan is de invloed op het landschap natuurlijk groter. Hoe willen we dat laten compenseren? Dan denken we bijvoorbeeld aan een bijdrage in een omgevingsfonds, zodat een deel van de winst ten goede komt aan de directe omgeving. Daarbij helpt het als een initiatief (in ieder geval deels) in eigendom is van lokale bewoners en/of bedrijven. Zo hebben zij ook echt wat te zeggen over het project en over de baten daarvan. Bij voorkeur zien we dat een initiatief minimaal voor de helft eigendom is van de omgeving, maar liever nog: voor 100%.

In gesprek met initiatiefnemers

Hoe dan ook, een initiatiefnemer moet altijd het gesprek aangaan met inwoners en bedrijven in de omgeving. Daarvoor maakt de initiatiefnemer een participatieplan. Met daarin ook de mogelijkheden voor anderen om deel te nemen in het project. Het resultaat van de gesprekken wordt vervolgens vastgelegd in een overeenkomst met de omgeving. Uiteraard zien we daar als gemeente op toe. We willen er trouwens ook op letten dat er niet teveel initiatieven op een kluitje komen. Het bundelen van initiatieven kan dan een oplossing zijn.

Zonnepark De Vlaas

Op 20 dec 2016 is coöperatie Zonnepark PCR de Vlaas U.A. opgericht door de al bestaande Deurnese coöperatie EPP (Energy Port Peelland). Deze initiatiefnemer zet zich actief in om bij te dragen aan een energie neutrale regio in 2040. Dat doet EPP door het stimuleren van energiebesparingen en het produceren van duurzame energie.

Meer informatie over dit initiatief is te lezen op de website van zonnepark De Vlaas.