Bosranden aan Helmondsingel (N270) gaan de komende jaren steeds meer opvallen
Op veel locaties in Deurne zie je harde bosranden. Dat wil zeggen dat een open terrein direct overgaat in bos. Zo ook aan de Helmondsingel. Voor de natuur is dit niet ideaal. Goed ontwikkelde bosranden zijn van groot belang voor nestplaatsen, foerageergebied of schuilplaats voor vele soorten vlinders, vleermuizen, muizen, vogels, kikkers en insecten.
Door het ontwikkelen van natuurlijke bosranden neemt de variëteit aan planten en dieren toe. Daarom vinden er in week 41 (7 t/m 11 oktober) werkzaamheden plaats in de bosrand aan beide zijdes van de Helmondsingel. De Provincie gaat de sloten langs de weg schoonmaken en de gemeente snoeit takken boven het fietspad en verwijdert begroeiing. Na overleg met Bosgroep Zuid is besloten om ook de bosranden mee te nemen in de werkzaamheden.
Jonge boompjes worden verwijderd
Dit zijn berkjes, Amerikaanse vogelkersen en Amerikaanse eikjes. De grotere bomen, de grove dennen en inlandse eiken, blijven staan. Ook aanwezige struiken zoals krentenboompje, lijsterbes, vuilboom en hazelaar. In 2024/ 2025 gaat Bosgroep Zuid nieuwe vegetatie planten om de biodiversiteit te bevorderen. Afhankelijk van de locatie worden Krentenboompje, Vlier, meidoorn en Brem aangeplant. Daarmee creëren we binnen enkele jaren een natuurlijke bosrand.
Dieren kunnen veilig oversteken
Aan de Helmondsingel ter hoogte van het Zandbos heeft de Provincie rasterhekwerken geplaatst. Dit voorkomt dat amfibieën en kleine zoogdieren de weg oversteken. De hekwerken geleiden de dieren naar tunnels die onder de weg doorlopen zodat ze veilig van het ene bos naar het andere bos kunnen bewegen.