Welk erfgoed is er

Om de vraag ‘Welk erfgoed is er?’ te beantwoorden is gezocht naar de dingen die ons helpen het verhaal van Deurne te vertellen. In 2020 hebben specialisten de gebouwen, het landschap en de archeologie in Deurne onderzocht. Hierbij werkten ze samen met de lokale heemkundekring H.N. Ouwerling.

Erfgoedkaart

De erfgoedkaart laat zien waar beschermd en onbeschermd erfgoed is op het gebied van archeologie, monumenten en landschap. De kaart heeft verschillende lagen, zoals:

  • Een kaart met archeologische waarden en verwachtingen;
  • Een kaart met landschappelijke inventarisatie;
  • Een kaart met de kwaliteit van het landschap;
  • Een kaart met bouwkunst en stedenbouw;
  • Een waarderingskaart voor bouwkunst en stedenbouw.

De kaart bevat ook links naar meer informatie over het erfgoed. Het is een GIS-kaart met veel lagen, ingedeeld naar landschap, geschiedenis en archeologie. Binnen deze hoofdindeling zijn de gegevens verder verdeeld naar thema en subthema. Als je op een element klikt, krijg je korte informatie. Het nummer verwijst naar de catalogus met een uitgebreide beschrijving van het object of gebied.

Met de erfgoedkaart kun je precies zien waar archeologische en andere erfgoedwaarden zijn. Het doel van de erfgoedkaart is om het erfgoed beter te beschermen en meer inzicht te geven in de rijke geschiedenis van de gemeente Deurne.

Rapport en bijlages

Op verzoek van de gemeente Deurne hebben RAAP, het MonumentenAdviesBureau en de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant tussen november 2019 en augustus 2020 het aanwezige erfgoed in de gemeente in kaart gebracht en beschreven. Onder dit erfgoed verstaan we de ondergrondse (archeologie), landschappelijke (historische geografie) en gebouwde (historische bouwkunst & stedenbouw) waarden. Ten behoeve van het inzichtelijk maken van verwachte archeologische resten hebben we ook de fysische geografie in het project betrokken. Aardkundige waarden zelf vallen buiten dit onderzoek.

U kunt hier het volledige rapport en de bijlagen downloaden. Let op, het rapport telt maar liefst 375 pagina's en de bijlagen  152 pagina's.

Heemkundekring H.N. Ouwerling

Logo Heemkundekring H.N. Ouwerling, gemeente Deurne

De heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne is een vereniging van vrijwilligers, die zich bezighoudt met heemkunde, het bevorderen van belangstelling voor en vergroten van kennis van facetten in het verleden en heden van Deurne. heemkundekring beschikt onder andere over een volledig gedigitaliseerd archief, DocuData Deurne en over de voor iedereen toegankelijke digitale historische encyclopedie.

Website Heemkundekring H.N. Ouwerling