Erfgoed voor nu en de toekomst
In een steeds veranderende omgeving bieden onze historische gebouwen en het cultuurlandschap herkenning en houvast. Daarom is ons erfgoed zo belangrijk voor de identiteit van Deurne. Op deze pagina kun je ontdekken welk erfgoed Deurne heeft en welke verhalen daarbij horen. Verhalen verbinden de objecten aan de cultuur. Ze geven ze betekenis.
Erfgoed benutten
Hoofddoel visie: Cultuurhistorische waarde benutten voor het versterken van Deurne als een prettige woon- en leefomgeving voor nu en in de toekomst.
Erfgoed biedt kansen voor kennis, identiteit, leefbaarheid en toerisme, maar we benutten dit nog niet volledig. Bewustzijn is de eerste stap om de waarde van erfgoed beter te gebruiken. We moeten erfgoed beleefbaar maken en tegelijkertijd de waarde ervan bewaren voor toekomstige generaties. Erfgoed is van vroeger voor nu. Dat betekent dat wij nu ook het erfgoed van de toekomst maken. En moeten daarom ook rekening houden met nieuwe kennis, nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten.
Door verschillende soorten erfgoed te combineren, krijgen we meer waarde. Zo gaat erfgoed van alleen beschermen naar ook profiteren. Een plek kan meerdere lagen van geschiedenis en thema’s hebben, wat ruimte laat voor nieuwe ontwikkelingen. Om erfgoed goed te gebruiken, moeten we het beleefbaar maken, beschermen en verder ontwikkelen. Dit zijn de belangrijkste punten van onze erfgoedvisie.
Erfgoed beleven
Doel: De waarden en kansen van het erfgoed onthullen.
De visie duidt: De focusgebieden en -thema’s die de meeste kansen bieden.
Hiervoor zetten wij in op het erfgoed dat het verhaal van Deurne het beste vertelt.
Wat nodig is voor het beleefbaar maken van erfgoed, en wie deze acties oppakt, gemeente of derden.
Voor het beleefbaar maken van erfgoed, en om te bepalen wie deze acties oppakt (de gemeente of derden), is het belangrijk om kennis op een begrijpelijke manier te delen. Daarna moet deze kennis zo worden vertaald dat ze op verschillende manieren beleefbaar is.
We willen de waarde en kansen van erfgoed laten zien. Dit doen we door informatie te delen in woorden, beelden en ervaringen. In 2020 hebben specialisten de cultuurhistorische waarden van Deurne in kaart gebracht. Deze informatie helpt ons om het erfgoed van Deurne beter te begrijpen en te beleven. We richten ons op de belangrijkste erfgoedgebieden en thema’s die het verhaal van Deurne het beste vertellen. Door kennis te delen en verhalen te koppelen aan plekken, maken we erfgoed toegankelijk en interessant voor iedereen. Dit helpt ons om het erfgoed te beschermen en te gebruiken voor toekomstige generaties.
Erfgoed beschermen
Doel: De (latente) waarde van erfgoed veiligstellen voor de toekomst.
Het doel van erfgoedbescherming is om de waarde van erfgoed voor de toekomst veilig te stellen. Dit doen we door de kansen die erfgoed biedt te benutten en het te koesteren. Soms zijn er conflicterende belangen of financiële beperkingen. Door erfgoed te beschermen, voorkomen we dat het verloren gaat en behouden we de waarde voor toekomstige generaties. Niet al het erfgoed kan beschermd worden, omdat dit nieuwe ontwikkelingen zou beperken. Er moet ruimte zijn voor het creëren van toekomstig erfgoed. De bescherming richt zich op erfgoed met cultuurhistorische waarde en hoe dit bijdraagt aan het verhaal van Deurne. Beleidskaarten helpen bij het beschermen van het meest waardevolle erfgoed, ook voor toekomstige generaties. Bescherming is niet bedoeld om ontwikkeling tegen te houden, maar om erfgoed door ontwikkeling te behouden.
De erfgoedinventarisatie laat zien welke erfgoed in Deurne belangrijk is. Het omgevingsplan beschermt erfgoed door regels voor de omgeving, zoals cultuurhistorie en natuur. Bij het maken of aanpassen van plannen moet hiermee rekening worden gehouden. De bescherming moet passen bij de waarde van het erfgoed en bijdragen aan het verhaal van Deurne. Het doel is om erfgoed te behouden door ontwikkeling mogelijk te maken, met duidelijke regels voor initiatiefnemers en beoordelaars.
Erfgoed ontwikkelen
Doel: Hoe komen we meer te weten over erfgoed en hoe gaan we deze kennis gebruiken.
Het doel van erfgoedontwikkeling is om meer te weten te komen over erfgoed en deze kennis te gebruiken. We moeten regelmatig erfgoedkaarten en archeologische kaarten bijwerken om fouten te voorkomen en goede beslissingen te nemen. Beleidskaarten worden elke vier jaar aangepast en de beleidsvisie elke acht jaar. Extra onderzoek helpt om gaten in onze kennis te vullen en nieuwe verhalen te ontdekken. Archeologisch onderzoek geeft ons meer informatie over onze geschiedenis en helpt bij het beschermen van erfgoed. Het beleid moet duidelijk zijn voor iedereen, zodat erfgoed behouden blijft door ontwikkeling.